Baliqlarni qanday boqish kerak. Akvarium baliqlarini boqish sirlari

Akvarium baliqlarini boqish jarayonining xususiyatlari: quruq markali oziq-ovqat, shuningdek o’simlik va hayvonot manbalaridan zarur qo’shimchalar.

Baliqlarni qanday boqish kerak
Baliqlarni qanday boqish kerak

Bizning uy baliqlarida uchraydigan kasalliklar va o’limlarning aksariyati etarli darajada oziqlanmaganligi bilan bog’liq. Muammo shundaki, yangi boshlang’ich havaskor ba’zida ovqatlanish masalasida o’z harakatlarining ahamiyati va javobgarligini tushunmaydi.

Quruq ovqat

Eng katta va eng keng tarqalgan xato bu baliqlarni quruq ovqat bilan boqishdir. Bunday baliqlarga och baliqlar urishadi, uni yutib yuboradilar. Bundan tashqari, oshqozon ichidagi bu oziq-ovqat chiriy boshlaydi. Uning juda oz qismi so’riladi, qolgan qismi suvga tushadi va kimyoviy moddasini o’zgartiradi. 

Quruq ovqatni qancha ko’p boqsangiz, suv shunchalik tez yomonlashadi. Keraksiz organizmlar rivojlanadi. Yuqori sifatli quruq markali ovqat baliq uchun zarur bo’lgan deyarli barcha elementlarni o’z ichiga oladi, ammo ularni ehtiyotkorlik bilan ishlatish kerak.

quruq ovqat baliqlar uchun
quruq ovqat baliqlar uchun

Ikkinchi xato – bir xildagi ovqat. Barcha turdagi oziq-ovqatlarning xilma-xilligi va mavjudligi bilan, yangi boshlagan havaskor har kuni uy hayvonlarini bir xil ovqat bilan oziqlantiradi. Ovqatni tanlash juda katta, ularning mohirona kombinatsiyasi va almashinuvi sizga sog’lom baliqlarni etishtirishga va suv osti qirolligi hayotining yanada qiziqarli tomonlariga e’tibor berishga imkon beradi.

Baliq asosan yirtqichlar ekanligini unutmang, ular orasida faqat o’simliklarning oziq-ovqatlari bilan oziqlanadigan turlar juda kam.

Tirik ovqat – qora lvinka lichinkasi

Tirik ovqatlar yumurtlama davrida baliqlar uchun zarurdir. Qon qurtlari, tubifeks, baliqlarning katta qismini olish yumurtlamoqchi. Tirik oziq-ovqat bilan boqilgan Malek bardoshli va kelajakda kasalliklarga moyil emas.

tirik ovqat baliq uchun ozuqa
tirik ovqat baliq uchun ozuqa

Tubifeksning zarari haqida ko’p yozilgan. Aslida, bu zarar juda abartılıdır. Quvur ishlab chiqaruvchisi siz xohlagan narsani o’z ichiga olishi mumkin, ammo uni tozalashning oddiy usullari mavjud. Naychani tozalash uchun uni bir hafta davomida kuniga ikki-uch marta yuvish kifoya. Pushti rangga aylanganda siz uni baliqlarga xavfsiz boqishingiz mumkin. Ba’zi havaskorlar tubifeksni sutga “singdirishadi”, uni ham o’zgartirish kerak.

Jonli ozuqani saqlash bo’yicha to’xtash kerak. Naychalar muzlatgichning pastki rafida keng va past idishda har kuni o’zgarib turadigan ozgina suv bilan saqlanadi. Qonli qurtlarni ikki nam salfetka o’rtasida ushlab turish mumkin. Surat kyuvetalari idish sifatida ishlatilishi mumkin.

Ham qon qurtlari, ham tubifeksni maxsus oziqlantiruvchi vositalar bilan boqish maqsadga muvofiqdir . Yengil ovqatlar chuqurda qoladi va jonli oziq-ovqat akvariumga kichik teshiklar orqali chiqadi. Taqqoslanganda, sifatli tubulalar bir zumda to’pga “o’raladi”. Sotib olayotganda uning tashqi ko’rinishiga e’tibor berishingiz kerak. Tirik ovqatni uzoq vaqt saqlash tavsiya etilmaydi.

Qovurilgan ovqat

Dafniyani o’zingiz muammosiz o’stirishingiz mumkin. Dafniya em-xashak muammolaridan tashqari, kuzatuvlar uchun ham qiziq. Ayniqsa, qovurdoq uchun bir necha quti rotifer bo’lishi kerak. Juda kichik qovurdoq uchun havaskorlar silikatlarni “qo’lida ushlab turishadi”.

Qovurilgan go’sht uchun qo’shimcha ovqat sifatida yogurtdan foydalaning. Ba’zi havaskorlar uyda enchitreus etishtirishadi. Uni saqlash juda oson. Chuvalchangni vitaminlar bilan boyitish uchun uning parheziga o’simlik chiqindilarini va boshqalarni qo’shib qo’yish kerak.Baliqni enitrit bilan boqish semirishga olib kelishi mumkin, shuning uchun ham har qanday kabi, bu turdagi yem ham almashinib turishi kerak.

Baliqlarni qanday boqish kerak?

Sabzavotli ozuqa

Sabzavotli ozuqa sifatida don mahsulotlaridan foydalanish yaxshi. Ularni ishlatishdan oldin donga qaynoq suv quying va salqin, ozuqa qiling. Katta zavq bilan ko’plab karp, baliq va cichlids irmikni iste’mol qiladilar.

Qiyma go’sht

Ko’p baliqni saqlashda muvozanatli va arzon em-xashakka ehtiyoj seziladi.

Har qanday issiqlik bilan ishlov berish, qoida tariqasida, mahsulotning qiymatini pasaytiradi, shuning uchun maydalangan go’sht tayyorlashdagi tarkibiy qismlar asosan xom ashyo sifatida ishlatiladi.

Qiyma qilingan go’sht.

  1. Dengiz baliqlari. Sut, ikra.
  2. Kalamar, ahtapot, qisqichbaqalar va boshqalar.

Sabzavot tarkibiy qismlari.

  1. Qichitqi o’t. Siz uni o’zingiz yig’ib olishingiz va quruq holda ishlatishingiz mumkin. Dandelionlar va boshqalar 10% dan ko’p bo’lmagan.
  2. Qizil qo’ng’iroq qalampiri (“bolgar”). Baliq rangini yaxshilash. 5% dan oshmasligi kerak.
  3. Petrushka, ismaloq, olma. 2% dan oshmasligi kerak.
  4. Piyoz. 1% dan oshmasligi kerak.
  5. Sarimsoq yoki limon sharbati. 1% dan oshmasligi kerak.
  6. Sabzi, oshqovoq va boshqa sabzavotlar. Qo’shishdan oldin 5-8 daqiqa davomida pishiring . 5% dan oshmasligi kerak.

Boshqa qo’shimchalar

  1. Sigir jigari. Faol moddalarning boy manbai. Qiyma go’shtda – 5% dan ko’p bo’lmagan. Siz baliqni haftada bir martadan ko’p bo’lmagan miqdorda faqat jigar bo’laklari bilan boqishingiz mumkin.
  2. Tuxum. Qiyma go‘sht biriktiruvchisi.
  3. Itlar va mushuklar uchun oziq-ovqat . Tukli ovqat bo’lmasligi kerak. Ichak yallig’lanishiga olib kelishi mumkin.
  4. Spirulina.
  5. Quruq va muzlatilgan baliq ovqati. Gamarus, daphniya va boshqalar. Shuningdek, sifatli markali aralashmalar. 10% dan oshmasligi kerak.
  6. Tuproq qobig’i. Minerallarning manbai. Yomon so’riladi.
  7. Vitaminlar. 1 kg maydalangan go’sht uchun 1-2 tabletka. Ba’zan dorixonadan yog’ga D vitamini olaman va ovqatlantirishdan oldin u bilan maydalangan go’sht bo’laklarini ozgina namlayman.
  8. Yodlangan tuz. Pichoqning uchida. Yod etishmovchiligini qoplaydi.

Qiyma go’shtda ishlatish istalmagan

  1. Qush.
  2. Issiq qonli hayvonlarning go’shti. Baliqni mol go’shti bilan boqishda, oriq go’shtni tanlash kerak.
  3. Daryo baliqlari. Zaharlanish, parazitlar mumkin.
  4. Tibbiyotda ishlatiladigan o’tlar va o’simliklar. Ulardan foydalanish samarasi juda achinarli va oldindan aytib bo’lmaydigan oqibatlarga olib kelishi mumkin.

Maydalangan go’sht tarkibiy qismlari yuviladi, aralashtiriladi va har qanday usulda (go’sht maydalagich, mikser) eziladi. Katta baliqli akvarium uchun ingredientlarni pichoq bilan maydalash juda yaxshi.

Tayyor massani polietilen paketga soling va uni qo’llaringiz bilan 1-2 sm qatlamga yoying.Muzgutgichda saqlang.

Ovqatlanishdan oldin kerakli miqdorni sindirib, eritgandan so’ng uni akvariumga joylashtiring. Muzlatilgan bo’laklarni eritmasdan tashlashingiz mumkin.

Ammo, agar sizda pastki baliq bo’lsa, ular tushlikdan mahrum bo’lishlari mumkin. muz suvga cho’kmaydi va eritib yuborganligi sababli boshqa baliqlar ham iste’mol qilishi mumkin.

Bog’lanish elementlari sifatida jelatin va agar-agar ishlatiladi. Bundan tashqari, siz maydalangan go’shtni suyaklarni qaynatgandan so’ng olingan kuchli bulon bilan quyishingiz mumkin.

Namuna retsepti

  1. 1 kg ko’k oqartirish (bizning bozorda bu eng arzon dengiz baliqlaridan biri).
  2. 200 g kalmar. Avval ularni tozalash kerak.
  3. Bir xil quruq markali ovqat.
  4. Bir osh qoshiq quruq qichitqi o’ti.
  5. Bitta xom tuxum.

Biz baliq va kalmarni go’sht maydalagich orqali ikki marta o’tkazamiz. Quruq ovqat, qichitqi o’t, tuxum qo’shing. Yaxshilab aralashtiramiz. Qiyma tayyor.

Nazariy jihatdan, siz maydalangan go’shtni past haroratda muzlatgichda uzoq vaqt saqlashingiz mumkin. Darhaqiqat, ba’zi moddalarning faolligi va ularning baliqlarni boqishga yaroqliligi juda xilma-xil bo’lishi mumkin. Baliq tomonidan bir hafta ichida to’liq iste’mol qilinadigan hajmni tayyorlash maqsadga muvofiqdir.

Berilgan ozuqa miqdori tajriba asosida aniqlanadi. Baliqlarning reaktsiyasini kuzatib, kichik qismlarda ovqatlaning. Baliq ozgina to’yib ovqatlanmasa yaxshi bo’ladi. Qolgan ozuqa pastki qismida yotmasligi kerak. Ovqatlanish chastotasi baliq yoshiga bog’liq. Fry tez-tez boqiladi, kattalar baliqlariga kuniga atigi bir-ikki marta kerak bo’ladi.

Ro’za tutishning odamlarga foydasi haqida ko’p yozilgan, bularning barchasi baliqlarga tegishli. Dam olish oshqozon-ichak trakti uchun juda muhimdir. Ro’za paytida tanani tozalaydi. Kasal baliqlar tezroq tiklanmoqda, yangi sotib olingan baliqlar esa odatlanib qolgan. Haftada bir marta to’liq ochlik e’lon qiling. Istisno – bu har doim ovqatga muhtoj bo’lgan qovurdoq.

Akvarium baliqlarini boqish sirlari
Akvarium baliqlarini boqish sirlari

Voyaga etgan baliq ko’rinadigan zararisiz bir hafta davomida och qolishi mumkin.

O’ylashimcha, siz ushbu maqolani o’qiganingizdan so’ng akvarium baliqlarni qanday boqish kerak degan savolga javob topa olasiz.

1 thought on “Baliqlarni qanday boqish kerak. Akvarium baliqlarini boqish sirlari”

Leave a Comment

Email manzilingiz chop etilmaydi.